Politika

ISTINSKI HEROJ IZ BANJE LUKE: Sjećanje na Talijana, jednog od najvećih sinova Bosne i Hercegovine…

Bio je istinski heroj koji je život posvetio borbi za svoju zemlju i narod, ali istovremeno i zaljubljenik u sport i boks.

Članovi Bokserskog kluba “Zlatni ljiljani” danas će u haremu Alipašine džamije odati počast Mustafi Hajrulahoviću Talijanu.

– Danas se sjećamo jednog od najvećih sinova BiH, Mustafe Hajrulahovića Talijana, koji nas je napustio prije 25 godina, 8. marta 1998. godine. Bio je to heroj odbrane od agresije koji je svoj život posvetio borbi za svoju zemlju i svoj narod – poručili su iz Bokserskog kluba “Zlatni ljiljani” koji čuva tradiciju i naslijeđe Talijana.

Rođen je u Banja Luci, 22. januara 1957. godine, a u rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga, upisao je Vojnu Pomorsku akademiju u Splitu, koju je završio sa odličnim ocjenama.

Mustafa Hajrulahović Talijan nije bio samo ratni komandant, već i sportski entuzijasta – zbog čega je i veza s ovim kolektivom. Bio je jedan od osnivača i prvi predsjednik Bokserskog kluba oružanih snaga Republike BiH “Zlatni ljiljani”.

Klub je osnovan 27. septembra 1992. godine, u toku agresije na našu zemlju. Ovo je bio prvi sportski klub u Bosni i Hercegovini osnovan u vrijeme rata.

Za svoj hrabri čin i doprinos u odbrani grada Sarajeva, Mustafa Hajrulahović Talijan je dobio mnoga priznanja i medalje. Bio je istinski heroj koji je život posvetio borbi za svoju zemlju i narod, ali istovremeno i zaljubljenik u sport i boks, saopćili su organizatori.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close