Izuzetno rijedak žuti kardinal fotografiran u Alabami je ‘jedan u milijun’ (7+ slika)

2 Min Read

Stanovnica Alabastera u Alabami vidjela je izuzetno rijetku pticu kada je pogledala svoju hranilicu za ptice u svom dvorištu. Tamo je na hranilici sjedio plamteći žuti kardinal.

Kardinali su obično jarko crveni, tako da je ova mutacija boje doslovno “jedna u milijun”.

Žuti kardinal toliko je rijedak da jedan ornitolog kaže da bi, kad bi u Sjedinjenim Državama i Kanadi postojalo oko milijun dvorišnih hranilica za ptice, samo dvije ili tri posjetila jedna. Žuto perje rezultat je rijetke genetske mutacije koja blokira njegovu sposobnost asimilacije crvenih nijansi.

“Pomislio sam ‘Pa postoji ptica koju nikad prije nisam vidio’, rekao je Charlie Stephenson za AL.com prije nekoliko godina. “Tada sam shvatio da je to kardinal, i to žuti kardinal.”

Nepotrebno je reći da je izuzetno rijetko viđenje jako uzbuđivalo promatrače ptica. Iako Stephenson nije otkrila točnu lokaciju ptice kako bi izbjegla stampedo promatrača ptica u njezinom dvorištu, fotograf Jeremy Black imao je sreću da od nje dobije lokaciju i nakon pet sati traženja uočio je pticu.

“Jutros mi je Charlie Stephenson pružio priliku da fotografiram najzadivljujućeg kardinala u Alabasteru, Alabama. Ovaj žuti kardinal pokazuje rijetku mutaciju koja uzrokuje da metabolički proces proizvodi drugačiju vrstu pigmenta od tipične crvene boje. Prema biologu sa Sveučilišta Auburn, ova je mutacija toliko rijetka da se svake godine u Sjedinjenim Državama vidi samo jedna.”

Stephenson je imao puno sreće i ugledao je pticu drugi put.

“Večeras sam imao dovoljno sreće da ponovno ugledam rijetkog žutog kardinala u Alabasteru, Alabama. Tako sam zahvalan što mogu podijeliti ove portrete sa svima vama,” napisao je Jeremy na Facebooku 19. veljače.

Profesor biologije na Sveučilištu Auburn Geoffrey Hill, koji proučava kardinale, je prilično zavidan na viđenju, rekavši: “Promatram ptice u području kardinala 40 godina i nikada nisam vidio žutu pticu u divljini”, rekao je.

Snimku ove prekrasne ptice možete pogledati u videu ispod.

Share this Article
Leave a comment