KOMŠIĆEVA NAJAVA RAZBJESNILA ČOVIĆEVE MEDIJE: „Hrvati i Srbi moraju odgovoriti potpisivanjem peticije o samostalnosti RS-a i vraćanju Herceg Bosne…“

4 Min Read

Izjave Željka Komšića dočekane su na nož u medijima pod kontrolom Čovićevog HDZ-a.

Tako stranački ABC portal piše kako je „nelegitimni drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kandidat Demokratske fronte Željko Komšić“ predizborne aktivnosti nastavio u Brezi.

„Sinoć smo u Sarajevu predstavili građansku i nadstranačku inicijativu, Milion ljudi za građansku državu. Želim i ovdje kazati da motivi za ovu inicijativu nisu čisto stranački, nego državni. Danas upoznajemo građane Vareša i Breze s tim, a upoznati ćemo i sve građane Bosne i Hercegovine“, rekao je Komšić, koga Čovićev portal naziva nebuloznim radikalom i jednim od glavnih političkih problema Bosne i Hercegovine.

„I nakon izbora koji će se desiti 2. oktobra ove godine, nastaviti će se pristici na našu državu, na sve one koji budu nosili političku odgovornost. Ma ko od nas pobijedio na izborima, bit će suočen s tim. Bit će suočen sa strašnim pritiskom da se odbace svi demokratski standardi i prihvate rješenja koja vode u podjelu države Bosne i Hercegovine“, rekao je Komšić.

„Zato smo predložili da se okupimo oko jedne stvari gdje se slažemo svi mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu, kako bi ojačali našu poziciju, da nam sutra nitko i nigdje ne može kazati da ne znamo šta hoćemo, da nas nema i da smo slabi. Ima nas milijun. Najmanje milijun nas ima za građansku državu Bosnu i Hercegovinu, i to će morati da zna svaki međunarodni birokrat kome je po službenoj dužnosti pripalo da se bavi Bosnom i Hercegovinom. Mi znamo kakvu državu hoćemo, ali i svi drugi isto tako moraju znati da mi od toga nećemo odustati“, rekao je Komšić.

„Predlažemo da se konačno, ponovno u dogovoru, sa svim ostalim probosanskim strankama, počnu izdvajati sredstva za lobiranje, iz naših proračuna koji nisu toliko ni mali da to ne bi mogli uraditi. Oni koji žele da unište ovu državu ulažu silne novce u to, a mi se branimo principima. Principi i vrijednosti jesu najvažniji, ali živimo u takvom svijetu da moramo izdvajati sredstva kako bi principi jedinstvene i nedjeljive Bosne i Hercegovine bili konkurentni“, rekao je.

Komšić je dodao i to da samo okupljeni oko zajedničke ideje možemo ostvariti napredak.

„Ako se budemo između sebe tukli, na što neki neodgovorni pojedinci upućuju, neće biti dobro. Zna se tko je ovdje neprijatelj i tko ovu državu hoće da razvali. Energiju trebamo usmjeriti protiv takvih i njihovih pomagača, a ne da se između sebe tučemo, a da nam se oni smiju i čekaju zgodnu priliku da dovrše ono što ni ratnim nasiljem nisu mogli“, zaključio je Komšić.

Čovićev portal sve je nazvao „glupom političkom podvalom“ Željka Komšića na koju, kako pišu, moraju reagirati Hrvati i Srbi svojim potpisivanjem peticije o samostalnosti RS-a i vraćanju Herceg Bosne.

„Ne može se drukčije parirati ovom opasnom ekstremu koji u budućnosti sasvim sigurno ukoliko bude na poziciji neće prezati od nametanja rješenja silom i izazivanju međunacionalnih konflikta. CIK izgleda nema namjeru sankcionirati opasnu politiku i retoriku Željka Komšića što također može biti veliki problem“, dodaje ABCportal.

Share this Article
Leave a comment