KONAKOVIĆ (OPET) MANIPULIRA: Državni budžet je već povećan i nema nikakve veze sa njegovim „šlihtanjem“ Dodiku

2 Min Read

Do povećanja buždeta je došlo ne zbog Konakovića i Osmorke, nego unatoč njima.

Rijetki su medijski istupi i statusi na društvenim mrežama Elmedina Konakovića u kojima nema manipulacija, poluistina.

Takav je i posljednji status na Facebooku, u kojem objašnjava razloge zbog kojih je sa Miloradom Dodikom u Laktašima navijao za košarkaše „Igokee“ (zlobnici bi rekli da bi navijao i za KK „Bosna“ da ga nije uništio).

Konaković u svom status sugerira kako će zbog njegovog zajedničkog gledanja utakmice sa Dodikom biti povećan državni budžet. Neupućenima bi ovo moglo zvučati kao prvi korak u „smirivanju tenzija“ i da je upravo Konaković uspio da ubijedi Dodika da konačno poveća budžet institucija Bosne i Hercegovine.

Naravno, Konakovićevo „šlihtanje“ Dodiku nema ama baš nikakve veze sa državnim budžetom, jer je njegov Nacrt već urađen. Iz Nacrta je jasno da će budžet za 2023. iznositi 1,331 milijardu KM i biće veći za 257 miliona KM od ovogodišnjeg.

Do povećanja buždeta je došlo ne zbog Konakovića i Osmorke, nego unatoč njima. Razlog je povećanje plata korisnicima budžeta na državnom nivou, protiv kojeg su zdušno glasali Konakovićevi koalicioni partneri iz Naše stranke i SDP-a.

Najveći dio povećanja budžeta biće usmjeren na povećane plate vojnicima 95 miliona, graničnim policajima 22,3 miliona, uposlenicima SIPA-e 10,2 miliona, uposlenicima Uprave za indirektno oporezivanje 23 miliona itd…

Sve to, dakle, nema nikakve veze sa Konakovićem, već sa odlukom iz juna ove godine o rastu izdvajanja sa jedinstvenog računa UIO za državni nivo, kojeg su dogovorili i proveli SDA i DF, sa SNSD-om i HDZ-om.

Da bi Nacrt budžeta bio upućen u zvaničnu proceduru, preostalo je da se usvoji globalni fiskalni okvir za narednu godinu, što Fiskalno vijeće može učiniti i u sadašnjem sazivu. Opet bez Konakovića.

Share this Article
Leave a comment