KUSTURICA STAO U DODIKOVU ODBRANU: “Milorad neće da sluša strance, pa šta košta”

4 Min Read

Teško je prepričati šta je sve “navaljao” bivši Sarajlija

Bivši Sarajlija Emir Kusturica oglasio se i stao u odbranu predsjednika RS Milorada Dodika. Kusturica je kazao da je ponovo u BiH neko poremetio najvažnije političko pravilo – “veži konja gdje ti aga kaže”, dodavši da neće Milorad Dodik da sluša strance pa šta košta.
“Zna on čija čizma je vjekovima gazila srpski narod, i kao da je onaj lanac iz poslovice, prekinuo upravo Milorad pa mu milo što vranac uživa slobodu”, rekao je Kusturica za Srnu komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Dodika zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika Christiana Scgmidta.

Kusturica, Bošnjak po rođenju, nazvao je Bošnjake muslimanima, kako to radi i njegov mentor Dodik. Kazao je da stiješnjeni između tradicije i modernizma u BiH “Bošnjaci Muslimani grade multietničko muslimansko društvo a njihovi pogledi su uprti u Brisel”, iako gotovo čitav islamski svijet, Arapska liga, učestvuje u stvaranju novog “Briks” poretka kojeg čini preko 80 posto svjetske populacije.

“Јedan od tih preko 80 posto je i Milorad Dodik. I nije sa Bliskog Istoka ili Arapske lige. Tu je na pragu Evrope. Gdje su oduvijek smjenjivana carstva. Istočna i Zapadna i gdje je njegov narod bio najveći stradalnik. On ne želi da se to nastavi. Tu je nepremostiva razlika između predsjednika RS Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića. Predsjednik RS vidi da je najveća i najvažnija zemlja svijeta vođena rukom korumpiranog Predsjednika-Dementora i da su oni uvijek bili svima uzor, ali sada više ne mogu biti. U isto vrijeme Bećirević se rukovodi dubokoumnom politikom “veži konja đe ti aga kaže””, tvrdi Kusturica.

Zatim je hvalio Dodika, kazavši da njegov kompas pokazuje gdje se stvara budućnost i da čini sve da ostane kandidat za uskakanje u voz koji će njegove unuke i djecu RS povesti u bolji i pravedniji život.

“Zašto ne povjerovati da je tako. Pa bilo je u dva svjetska rata isto, zna se ko je na čijem vozu bio, po kojoj logici se to neće desiti i treći put u predskozorje trećeg /ne daj Bože rata/”, rekao je Kusturica.

Zatim se obrušio na SAD i Schmidta.

“SAD nikada nisu imale klasične kolonije, ali učestvuju u odbrani neokolonijalnog recepta u čitavom svijetu. BiH je stari klijent Njemačke ili Austrije pa je tako i njena sudbina, po receptu Henrryja Kissingera zapravo “Neoaustrougarska kolonija”. Što nije dovršio Kalaj dovršit će Schmidt?! Misle mnogi građanisti. Neće, jer je novi svijet na vidiku, težak je put do njega a granice tog svijeta su zakoni koje nameću šarlatani, avanturisti, zvanični i nezvanični, od nadurenih Engleza /ne volim im rijet/ do nezvaničnog Schmidta zbog kojeg je podignuta optužnica protiv Dodika “jer nije slušao””, rekao je Kusturica.

Kazao je da se optužnicom koju je podiglo Tužilaštvo BiH ne može dokazati ništa.

“Ako treba i na sud ići, ići ćemo, ali će važnije biti da se svi raspoloživi resursi RS, ljudski, intelektualni, ili njen najveći dio stave na raspolaganje Dodiku, jer sudbina naše kulture zavisi od toga da li ćemo ga odbraniti ili izdati njegove političke ciljeve, a njegova hrabrost kao da nas upućuje na novu stranicu istorije – “…ako si svez’o konja gdje ti aga kaže, ti mu lijepo pokidaj lance, neka uživa u slobodi…”, rekao je Kusturica.

Share this Article
Leave a comment