Politika

NEĆEMO TAKO, DINO: “Istinomjer” dokazao da Konaković nije govorio istinu u programu televizije N1!

S obzirom na navedeno, tvrdnju Elmedina Konakovića da su Odlukom o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH obuhvaćene i općine Novi Grad i Novo Sarajevo, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

Tokom intervjua na N1 televiziji 5. jula 2022. godine, predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković dotakao se i teme nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini, odnosno Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH.

Konaković je ustvrdio da je navedenom odlukom cijeli prostor grada Sarajeva, od Baščaršije “sve do kraja Novog Grada”, proglašen kao nacionalni spomenik.

“Ta komisija je donijela odluku da zaštiti urbani krajolik Kantona Sarajevo, grada Sarajeva, i danas kad sjednete na tramvaj kod Baščaršije i kad se vozite Novim Gradom, sve do kraja Novog Grada, sve što očima vidite sa desne i lijeve strane je zaštićeno i o tome se odluke donose u ovoj komisiji u kojoj sjede HDZ, SNSD i Kapidžić”, rekao je Konaković.

Odluka o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH donesena je u novembru 2020. godine. Odluka je naišla na negativne reakcije među načelnicima sarajevskih općina Centar i Stari Grad, koji su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH, o čemu je Istinomjer pisao u analizi “Zaštita historijskog urbanog krajolika Sarajeva u političkom kontekstu”.

Već u prvom članu Odluke, stavu (2), demantovana je tvrdnja Elmedina Konakovića da je “sve što očima vidite sa desne i lijeve strane” prilikom vožnje tramvajem od Baščaršije (općina Stari Grad) do općine Novi Grad Sarajevo proglašeno kao nacionalni spomenik BiH. Naime, ovom odlukom nisu obuhvaćene općine Novi Grad i Novo Sarajevo, nego samo općine Centar i Stari Grad.

“(1) Historijski urbani krajolik Sarajeva proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nacionalni spomenik). (2) Nacionalni spomenik čini cjelovit prostor historijskog urbanog krajolika na području uže gradske jezgre Sarajeva na dijelu općine Stari grad i općine Centar, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina. Granice nacionalnog spomenika definirane su prema katastarskim česticama navedenim u Prilogu 1. ove odluke koji čini njen sastavni dio”, piše u Odluci o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH.

Odlukom je, između ostalog, propisano da su nadležni organi dužni osigurati mjere koje imaju za cilj zaštitu autentičnosti, integriteta i funkcionalnog kontinuiteta historijskog urbanog krajolika Sarajeva, maksimalno očuvanje izgrađenih dijelova grada uz respektovanje historijskih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti, kao i zadržavanje najnužnijeg obima izgradnje uz minimalno angažovanje novih površina za stambenu izgradnju uz racionalnije korištenje postojećih uređenih površina.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je u svojoj odluci navela popis pojedinačnih nacionalnih spomenika i dobara upisanih na Privremenu listu nacionalnih spomenika u obuhvatu nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajevo, na kojem se nalazi 114 spomenika ili dobara na prostoru općina Centar i Stari Grad.

Inače, samo jedno dobro u općini Novi Grad Sarajevo ima status nacionalnog spomenika BiH, a radi se o crkvi Prenos mošti sv. oca Nikolaja i zgradi Bogoslovije u Reljevu, koja je nacionalnim spomenikom proglašena 2010. godine.

Kada je općina Novo Sarajevo u pitanju, status nacionalnog spomenika ima pet dobara: Crkva presvetog Trojstva, Crkva sv. Josipa, historijska građevina Debelo brdo, objekti skloništa u krugu nekadašnje industrijske zone – Glavne željezničke radionice Sarajevo, te Spomen-park Vraca.

Spisak svih 913 nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine s pripadajućim odlukama, razvrstanim po gradovima i općinama, dostupan je na ovom linku.

S obzirom na navedeno, tvrdnju Elmedina Konakovića da su Odlukom o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH obuhvaćene i općine Novi Grad i Novo Sarajevo, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Close