NEK’ KOMŠIJI CRKNE KRAVA: Srbijanski mediji slave poslovni uspjeh Air Serbije i neuspjeh Croatia Airlinesa

3 Min Read

Totalni kolaps zavladao je u kompaniji “Air Croatia” u Hrvatskoj, pišu mediji u Srbiji, koji ističu sjajne poslovne rezultate Air Serbia.

Karte kompanije “Air Croatia” skuplje su od konkurencije, a neke linije su skuplje od preookeanskih letova. Uprkos tome, kao i državnoj pomoći od 400 miliona eura tokom posljednjih 10 godina, ova kompanija i dalje gomila gubitke, pišu vodeći srbijanski mediji.

“Ovo je samo jedno pitanje koje su zaposleni u “Air Croatia” pripremili za predsednika RH Zorana Milanovića i premijera RH Andreja Plenkovića, a koja će biti postavljena na predstojećoj Skupu radnika ‘Croatia Airlines'”, pišu srbijanski mediji.

Srbijanski mediji pišu da stvari u kompaniji Air Serbia idu sasvim drugačijim tokom.

“Srbijanska aviokompanija posluje uspješno, a otvoreni su novi letovi koji Beograd povezuju sa Marseljom, Firencom, Napuljom, Geteborgom, Kelnom, Kairom i Hamburgom – sve to u maju mjesecu ove godine. U istom danu imamo čak dva leta za SAD, i to za najveće gradove – Njujork i Čikago”, piše Informer koji podsjeća da je prvi let nacionalne avio-kompanije “Air Sebia” za Čikago, uspješno je završen 17. maja, a avion je prilikom slijetanja na aerodrom u Čikagu dočekan vodenim topovima.

Od početka godine, piše Informer, “Air Serbia” prevezla je preko milion putnika i ovaj broj samo raste. S druge strane, prenosi Infomer pisanje hrvatskih medija, zaposleni u “Air Croatia” suočavaju se sa do sada neviđenim sistemskim problemima.

Kako navode, sve firme u Evropi su prošle godine pozitivne, a samo nova “ITA” koja tek počinje, “SAS” koju napada konkurencija i “Croatia” posluju negativno.

“Air Croatia” je trebalo da vrati 33 miliona eura 1.1.2023. državi. Nisu vratili jer nemaju novac, navode zaposleni. Uprkos tome, kompanija kupuje novu flotu modela “Airbus A220” čiji problemi sa pouzdanošću motora su svjetski problem broj 1, pa tako “Swiss Air” ima trenutno prizemljeno trećinu flote A220.

Za to vrijeme, “Air Serbia” ima dva nova “Airbus 330” modela i namjerava dalje proširenje svoje modernije flote još jednim.

Dalje se napominje da hrvatska aviokompanija krši prava pilota na garantovani godišnji odmor, red letenja je katastrofalan, zaostao u bivšoj državi, plate su iste tokom poslednje 23 godine, samo podignute u panici 10 posto bruto prije mjesec dana.

Nisu ugrožene samo plate pilota, već i kabinskog osoblja, koje su takođe niže nego kod konkuretnih kompanija.

Kada ćemo uvesti sendviče/obroke u “SkyShop” kao i sve ostale normalne kompanije, samo je jedno od pitanja koja zaposleni direktno postavljaju Upravi kompanije “Air Croatia”.

Problem je i parking zaposlenih, ali najtužnije od svega je pitanje vezano za pantalone i košulje čiji broj, kako se navodi, nije dovoljan za smjene od 5-6 dana, a na ovaj problem radnici upozoravaju već nekoliko godina.

Rukovodioci hrvatske aviokompanije kažu da je to odluka uprave.

Share this Article
Leave a comment