NEVIĐENA DRAMA NA IZBORIMA U TURSKOJ: Prebrojani gotovo svi glasovi, Erdogan se umjesto u Ankari iznenada pojavio u Istanbulu…

2 Min Read

Slavi se i ispred Kılıçdaroğluovog štaba u Ankari gdje se također okupio velik broj njegovih pristaša.

Turska lira dosegla je najnižu razinu u posljednja dva mjeseca nakon što je postalo jasno da će ta zemlja u drugi krug predsjedničkih izbora, što neki analitičari smatraju kao izvor mogućih društvenih, posljedično i ekonomskih nestabilnosti.

Kako javlja Al Jazeera, lira je s 19.70 prema američkom dolaru pala na 19.66. Ipak, pad je značajno manji nego nakon razornih potresa u februaru.

Iako je ranije rečeno da će još uvijek aktuelni turski predsjednik Erdogan biti u Ankari, on se iznenada pojavio među brojnim pristašama koji su ga s turskim zastavama ispred sjedišta njegove stranke u Istanbulu. S pristašama je razmijenio tek nekoliko riječi i fotografirao se.

Slavi se i ispred Kılıçdaroğluovog štaba u Ankari gdje se također okupio velik broj njegovih pristaša.

Pri kraju je prebrojavanje glasova predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj. Državna agencija Anadolija tvrdi kako je prebrojano gotovo 86 posto glasova te da Erdogan sada ima 50 posto glasova, a Kilicdaroglu 44.2 posto glasova, dok je Ogan ostao na 5.3 posto. Agencija Anka tvrdi kako raspolažu s podacima o više od 92 posto prebrojanih glasova, temeljem čega je Erdogan ostvario 48.9, a protukandidat 45.5 posto glasova.

Novinari agencije koji izvještavaju iz AKP-ovog stožera ističu kako je drugi krug sad već gotovo osiguran, ali i da to znači da je pred Turskom neizvjesne dvije sedmice jer se radi o zemlji koja “nije navikla na ovakav ishod izbora”.

Zanimljiv komentar dao je i politički analitičar Cengiz Comar rekavši Al Jazeeri kako dosadašnji rezultati poriču neke sociološke konstrukcije prema kojima je 35 posto stanovništva Turske religiozno, konzervativno i naginje desnici, a 65 posto sekularno.

Share this Article
Leave a comment