„ONI SU NAPUSTILI MOGA BRATA BAKIRA…“: Erdoganov govor uzburkao duhove, turski predsjednik otkrio karte…

3 Min Read

Prisjetio se i svog posljednjeg susreta s Alijom Izetbegovićem, koji je tom prilikom od njega zatražio da se brine o Bosni i Hercegovini.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je Sarajevu prilikom posjeti Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u obraćanju prisutnim poslao i jasnu političku poruku.

“Ne zaboravite da ste imami, muftije i da ste zaduženi za džemat koji vas slijedi. Svi oni koji zloupotrebljavaju islamske principe su nanijeli veliku štetu islamu. Mi u Turskoj se borimo protiv terorističkih organizacija od ISIS-a do FETO-a, koji nose samo plašt i masku islama, a ruke su im krvave. Ne smijemo tim strukturama zla dozvoliti da nam vrbuju i ukradu našu djecu i oduzmu im budućnost. Pozivam vas da budete oprezni, posebno kada je u pitanju teroristička organizacija FETO i njeni članovi. Oni su izvršili pokušaj vojnog udara, željeli da me ubiju. Ubili su dva moja policajca, a teško ranili dvije policajke koje su bile tu. Dio njih je pobjegao u Grčku. Ne dozvolimo da se ista igra desi i u BiH. Od vas očekujem da ne dozvolite prostor za djelovanje FETO-a, čije strukture još uvijek postoje i u BiH. Ne smijemo dozvoliti da nam kradu djecu iz naših ruku tako što zloupotrebljavaju vjeru“, poručio je Erdogan.

Turski lider je kazao da će Turkska i Bosna i Hercegovina nastaviti jačati i unapređivati iskrene prijateljske i bratske odnose.

Prisjetio se i svog posljednjeg susreta s Alijom Izetbegovićem, koji je tom prilikom od njega zatražio da se brine o Bosni i Hercegovini. Dodao je kako u tom kontekstu “Tayyip nije jedini koji treba čuvati emanet Bosne i Hercegovine, to svi trebamo raditi zajedno”.

“Oni će pokušati da nas podijele i to pokušavaju. Neki ljudi koji su bili s nama nas napuštaju. Dio osoba koje su bile uz mene, koje sam imenovao premijerima, ministrima, otišle su. Oni svojim odlaskom meni nisu učinili ništa, učinili su samo sebi. Isto tako je bilo onih koji su otišli od mog brata Bakira. A, zašto oni odlaze? Mislite da ovdje na sceni nisu nečije igre? Poštovana braćo, Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane. Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku”, kazao je Erdogan.

Jasno je kako se riječi turskog predsjednika odnose na sve političare koji su napustili SDA, od Elmedina Konakovića, preko Denisa Zvizdića, Aljoše Čampare, Senada Šepića, Semira Efendića…

(SB)

Share this Article
Leave a comment