Politika

PORUKA PREDSJEDNIKA TURSKE JE JASNA: Mi smo protiv nametanja Izbornog zakona

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, Erdogan je podsjetio da se ova posjeta realizuje u godini kada se obilježava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, što kako je kazao, posjeti daje jednu posebnu historijsku notu.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je danas u Sarajevu da će u narednom periodu biti otvorena mogućnost putovanja samo s ličnim kartama između Bosne i Hercegovine i Turske, piše Anadolija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, Erdogan je podsjetio da se ova posjeta realizuje u godini kada se obilježava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, što kako je kazao, posjeti daje jednu posebnu historijsku notu.
Erdogan je odnose BiH i Turske ocijenio izvrsnim te kazao da pored političkih, ekonomskih, vojnih, historijske i kulturne veze čine temelj ukupnih odnosa.

– Tokom sastanka sa sagovornicima razmatrali smo buduće korake ka unapređenju naših odnosa – rekao je Erdogan.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s mogućim nametanjem odluke o izmjeni Izbornog zakona, Erdogan je rekao da je to pitanje o kojem treba da odlučuju bosanskohercegovački lideri.

– Intervencija visokog predstavnika u ovom smislu je protivna demokratskim načelima. Do izbora je ostalo oko mjesec dana i intervencija visokog predstavnika u tom smislu predstavljala bi intervenciju prema demokratskom procesu. Intervenciju prema demokratskom procesu u zemlji koja je ustrojena na demokratskom principu mi nikada ne možemo smatrati ispravnom – rekao je Erdogan i dodao da se prema izbornom procesu treba kretati u skladu sa sadašnjim izbornim zakonodavstvom.

Ponovio je podršku stabilnosti i prosperitetu BiH.

– Naglašavam važnost i podršku koju Turske pridaje miru, blagostanju i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu – rekao je Erdogan.

Bosnu i Hercegovinu, kako je podsjetio, u narednom periodu očekuju izbori čija transparentnost i provođenje u konstruktivnoj i pravednoj atmosferi ima životnu važnost “ne samo za BiH nego za cijelu našu regiju”.

Erdogan je ponovio spremnost Turske, da uz saglasnost političkih strana, učini sve da sve poteškoće u BiH budu prevaziđene.

Naglasio je značaj povećanja obima trgovinske razmjene i investicija te značaj koji pridaje projektu izgradnje autoputa između Sarajeva i Beograda, čiji je temelj postavljen 2019. godine.

Rekavši da su mu predočeni problemi finansijske prirode u vezi s izgradnjom autoputa, Erdogan je kazao da je dao nalog direktoru Ziraat banke s ciljem rješavanja ovog pitanja.

Erdogan je kazao kako je ovo projekat mira koji ne veže samo države nego i narode koji žive u regionu.

Izrazio je uvjerenje da njegova današnja posjeta s delegacijom predstavlja dodatni zamah za pomenuti projekat.

Podsjetivši je da je u okviru projekata pomoći razvoju BiH do 1995. godine u BiH realizovala oko hiljadu projekata, Erdogan je zahvalio na gostoprimstvu ukazanom njemu, supruzi i delegaciji danas u Sarajevu.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Close