PREDRAG KOJOVIĆ O RADU VIJEĆA MINISTARA: “Uspjevamo pronaći metode da fukcionišemo sa SNSD-om i HDZ-om!”

3 Min Read

“Dodik gleda stvari pragmatično. Ide tamo da sredi neku cijenu za plin što je lijepa stvar, ali zanemarivanje svih drugih etičkih i političkih faktora je zaista ne mogu shvatiti. On reaguje kao dijete kojem se sada daje marka ili pet sutra, on hoće odmah marku.”

Predrag Kojović, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 kazao je kako i sam spada u grupu onih koji su optimisti, koji vjeruju da će biti ovo jako dobar mandat za državu BiH. On je također komentarisao odlazak partnera iz vlasti, lidera SNSD-a, Milorada Dodika u Moskvu ocjenjujući da se entitetski predsjednik ponaša kao dijete.

U srijedu slijedi nastavak 6. sjednice Predstavničkog doma, prekinute 19. aprila. Više od mjesec dana pauze. Jesu li se u međuvremenu izgladili odnosi u vladajućoj koaliciji?

Imali smo neke druge aktivnosti. Jedna od stvari sa kojom smo se suočili jeste da smo zatekli dosta stvari na lageru. Vi sad morate usvajati izvještaje jer je u prethodnom mandatu Parlament bio blokiran.

Šta mislite da je bio glavni razlog napuštanja sjednice od partnera u vlasti iz Republike Srpske, da li je to bio zakon o nepokretnoj imovini, gasne interkonekcije ili to što je opozicija iz RS napustila sjednicu?

Ne znam, ali znam da oni dolaze na ovu sjednicu. Mislim da ćemo uspjeti prevazići…

Šta se u međuvremenu promijenilo pa očekujete da stvari krenu u dobrom pravcu?

Teško je racionalno objašnjavati iracionalne poteze kao što je i današnji, odlazak Dodika u Moskvu. Imate neke političke stranke koje funkcionišu po modusu operandiju iz prethodnog mandata – kad im se nešto ne sviđa izađu sa sjednice. Nije sada nova koalicija presjekla vrpcu i onda će sve krenuti, ali uspjevamo pronaći metode da fukcionišemo.

Milorad Dodik je otputovao u Moskvu. Sa kojim ciljem? Da li će biti to tema u Briselu?

Ja se nadam da hoće. Dodik sve više postaje izolovan i niko više u EU ne razmišlja na način da je ovo odlazak zvaničnika iz BiH nego više kao o odlasku proputinovskog čovjeka. Dodik gleda stvari pragmatično. Ide tamo da sredi neku cijenu za plin što je lijepa stvar, ali zanemarivanje svih drugih etičkih i političkih faktora je zaista ne mogu shvatiti. On reaguje kao dijete kojem se sada daje marka ili pet sutra, on hoće odmah marku.

Vijeće ministara u međuvremenu se sastaje svakog četvrtka. Sve što se nađe na dnevnom redu – bude usvojeno. No, pitanje je, šta će od toga proći parlamentarnu proceduru?

Imali smo takve slučajeve i u prošlom mandatu. To je djetinjasta, infantila igra. Neće sve biti drugačije, ali sam jedan od optimista koji vjeruju da će biti ovo jako dobar mandat.

Share this Article
Leave a comment