PRIJEDLOG UPUTIO SUDU BiH: Dodikov advokat traži izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović

4 Min Read

Bubić je pojasnio da je prijedlog za izuzeće upućen na zahtjev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sudija Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

 

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, izjavio je da je Sudu Bosne i Hercegovine uputio prijedlog za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović u slučaj da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika, prenosi Srna.

Bubić je pojasnio da je prijedlog za izuzeće upućen na zahtjev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sudija Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

“Sutkinja Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sutkinju Međunarodnog krivičnog suda u Haagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH”, istakao je advokat Bubić.

 

Bubić je uz prijedlog za izuzeće Sudu BiH dostavio i dokaz – pismo tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

 

“Iz sadržaja pisma vide se argumenti za protivljenje imenovanju sutkinje Jasmine Ćosić Dedović. Ove razloge branilac ne ponavlja u prijedlogu za izuzeće, ali kao razlog za izuzeće ističe sam čin protivljenja Milorada Dodika, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, da se imenuje za sudiju Međunarodnog krivičnog suda.

Ovo pismo, poslato u okviru zakonske procedure za izbor sudije Međunarodnog krivičnog suda u ime BiH, nesumnjivo je uticalo na proceduru izbora Dedović i ona nije izabrana za sutkinju u tom sudu.

Ove činjenice moraju biti poznate sutkinji Dedović iz razloga što je sadržaj pisma objavljen u većini medija u BiH, što potvrđuju sljedeći dokazi:

– Članak od 20. maja 2020. godine objavljen u “Slobodnoj Bosni” pod naslovom: Dodik isključiv: “Jasmina Ćosić-Dedović ne može predstavljati BiH, to je uvreda za Srbe i Republiku Srpsku” i
– Članak od 20. maja 2020. godine objavljen u “Glasu Srpske” pod naslovom: Dodik: “Jasmina Ćosić-Dedović ne može predstavljati BiH, to je uvreda za Srbe i Srpsku”.

 

 

Branjenik Milorad Dodik smatra da sutkinja Dedović, prema objektivnom sudu, jednako kao i bilo koji drugi kandidat u sličnoj situaciji, ne može imati nepristrasan odnos kao sutkinja ako postupa u predmetu u kojoj je optužena osoba koje se ranije, u legalnoj proceduri izbora (ne samo kao građanin), protivilo njenom imenovanju za sutkinju u Međunarodnom krivičnom sudu.

Posebno treba cijeniti okolnost da bi njen status u Međunarodnom krivičnom sudu u svakom pogledu bio višestruko povoljniji nego što je status u Sudu BiH.

Ovo izaziva razumnu sumnju u nepristrasnot sutkinje Jasmine Ćosić Dedović pa se predlaže da se ovaj prijedlog uvaži i imenovana izuzme iz postupka protiv branjenika Milorada Dodika.

U slučaju da u označenom predmetu ne postupa sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, već drugi sudija Suda BiH, tražimo da se ovaj prijedlog ima u vidu u daljem toku postupka, u slučaju da Tužilaštvo BiH ponovo dostavi optužnicu”, navodi se u obrazloženju prijedloga za izuzeće sutkinje Dedović koje je podnio advokat Goran Bubić na zahtjev Milorada Dodika.

Share this Article
Leave a comment