Politika

“SUZDRŽITE SE OD TEŠKIH RIJEČI”: Hrvatski šef diplomatije reagovao na izjavu reisa Kavazovića

Hrvatski ministar Grlić Radman je dodao kako se “visoki dužnosnici u BiH trebaju suzdržati od teških riječi citirajući izreku da je bolje ostati ‘gospodar neizgovorene riječi nego rob izgovorene'”.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak kako ga je začudio istup poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

“Začudio me taj narativ, ali ne bismo smjeli iskazati nikakvu zabrinutost, jer BiH ne prijeti nikakva opasnost. Oružje samo donosi zlo, a to vidimo na ruskoj agresiji na Ukrajinu”, rekao je Grlić Radman u Vitezu koji je u ovu bh. općinu doputovao povodom promocije knjige “Diplomatska oluja” nekadašnjeg šefa hrvatske diplomatije Mate Granića.

Hrvatski ministar Grlić Radman je dodao kako se “visoki dužnosnici u BiH trebaju suzdržati od teških riječi citirajući izreku da je bolje ostati ‘gospodar neizgovorene riječi nego rob izgovorene'”

Grlić Radman je ddbio prigovore da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja u BiH.

“Odbijam takvu ocjenu ili procjenu. Hrvatska se nikada nije miješala niti se želi miješati. Mi problematiziramo položaj Hrvata u BiH ako je zanemaren i ako je izborni zakon diskriminatoran. Hrvati u BiH moraju imati sva prava kao i svi građani”, rekao je.

Dodao je kako “Hrvati nemaju svog legitimnog političkog predstavnika u Predsjedništvu BiH budući da je izabran glasovima bošnjačkih birača”.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close