Politika

“TO JE PUT U PROPAST BiH”: Nakon sastanka sa Varhelyjem Čović uputio PRIJETEĆU PORUKU “bošnjačkim političarima”

Čović je još naveo da na sastanku nije bilo govora o eventualnim sankcijama za Republiku Srpsku.

Predsjednici HDZ-a BiH – Dragan Čović, SDA – Bakir Izetbegović i SNSD-a – Milorad Dodik u odvojenim susretima razgovarali su danas s europskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, o reformskim zakonima koji su preduvjet za kandidatski status BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem u Briselu da su razgovarali o pitanjima koja se tiču 14 prioriteta Evropske komisije i izmjena Izbornog zakona što smatra ključnim za Hrvate u BiH.

Čović smatra da hrvatski narod nema svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH jer su Bošnjaci sebi izabrali dva.

On je istakao da je na sastanku jasno poručeno da “niko neće uraditi za nas” ono što je potrebno za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Dodao je da Varhelyi ima želju i volju kroz razgovor s predstavnicima sva tri naroda dati šansu dogovoru.

“Ja tome ne vidim alternativu, jer ako smo izgubili dvije godine, ne treba da izgubimo i naredne dvije. Neophodno je imati dogovor kako implementirati izborne rezultate i uvažiti odluku Ustavnog suda. Bošnjački političari žele zadržati status quo, a ja ne vidim šta se time postiže. Mislim da je to put u propast BiH”, poručio je Čović.

Za razliku od njega, Bakir Izetbegović je rekao da razgovora o izbornim reformama neće biti dok se u potpunosti ne formira vlast poslije izbora na svim nivoima vlasti.

Čović je još naveo da na sastanku nije bilo govora o eventualnim sankcijama za Republiku Srpsku.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Close