VESELJE U ERDOGANOVOM TABORU: Raspala se “Šestorka” u Turskoj!

3 Min Read

Razlaz uslijedo nakon što nije postignut dogovor o zajedničkom protivkandidatu opozicije koji bi se suočio s Recepom Tayipom Erdoganom.

Liderka Dobre stranke (IYI) Meral Aksener objavila je u petak da je njena stranka istupila iz tamošnje Šestorke.

Odluku je objasnila namjerom Republikanske narodne partije (CHP) Kemala Kılıcdaroglua da upravo njega nominiraju za zajedničkog predsjedničkog kandidata.

Aksener je rekla da se savez ostalih pet stranaka protivio kandidatima koje je predložila IYI.

Ova stranka je nominirala gradonačelnika Istanbula Ekremu İmamoglua ili gradonačelniku Ankare Mansura Yavaša kao moguće zajedničke kandidate.

Aksener je ipak pozvala oba gradonačelnika da se kandidiraju za predsjednika na konferenciji za novinare nakon sastanka s općim administrativnim odborom Dobre partije.

Turski opozicioni savez, poznat kao “sto za šestoro”, krenuo je do konačnog odbrojavanja nakon dugotrajnog sastanka između stranačkih lidera u četvrtak. Šestostranački savez je nakon svog 12. sastanka najavio da će “podijeliti završnu izjavu” o svom kandidatu za predstojeće predsjedničke izbore s javnošću.

Zajednički kandidat alijanse suprotstavit će se sadašnjem predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, čija je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) priznala svaki poraz u protekle dvije decenije na svim izborima na kojima se takmičio. Erdogan je u srijedu nagovijestio da će izbori biti održani 14. maja, kao što je najavio mnogo prije potresa 6. februara koji su ubili hiljade ljudi na jugu Turske i pokrenuo debatu o mogućem odgađanju glasanja. Sastanak opozicije, čiji je domaćin bila Felisiti partija (SP), trebao se održati još ranije, ali je katastrofa dovela do odlaganja za 2. mart, prenosi Daily Sabah.

“Postigli smo zajedničko razumijevanje u vezi sa našim zajedničkim predsjedničkim kandidatom za 13. predsjedničke izbore i mapom puta za proces tranzicije”, navodi se u saopćenju Šestorke. Rečeno je da će lideri informirati izvršne odbore svojih stranaka prije nego što se ponovo sastanu u ponedjeljak “kako bi podijelili završnu izjavu s javnošću”.

Medijski izvještaji navode da su čelnici stranke uglavnom izrazili podršku kandidaturi Kemala Kılıcdaroglua, predsjednika Republikanske narodne partije (CHP), ali da je ostalo protivljenje njegovoj kandidaturi unutar Dobre stranke (IYI) Meral Aksener, druge po veličini stranke u alijansi nakon CHP.

IYI je i ranije najavio da će biti jedini protivnik u savezu kandidaturi Kılıcdaroglua, dok su ga druge stranke navodno podržale. Aksener je sazvala poslanike svoje stranke na petosatni sastanak nakon sastanka opozicionog saveza. Također je trebalo da se sastane sa lokalnim predstavnicima svoje stranke u 81 provinciji u subotu, ali je taj sastanak pomjeren za petak, ističući da bi IYI mogao razmotriti svoju podršku alijansi.

Nekoliko poslanika CHP-a i istaknutih stranačkih ličnosti podijelilo je Kılıcdarogluovu fotografiju na društvenim mrežama, uz slogan “Počinjemo!” nakon sastanka Šestorke Turske.

Share this Article
Leave a comment