Politika

VISOKI PREDSTAVNIK RAZOČARAO TROJKU: “Nemam namjeru nametati nova rješenja!”

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nema namjeru nametati nova rješenja kako bi se riješilo pitanje uspostave nove Vlade FBiH. U intervjuu za magazin Dani kazao je da je na političkim liderima i partijama da se dogovore.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nema namjeru nametati nova rješenja kako bi se riješilo pitanje uspostave nove Vlade FBiH. U intervjuu za magazin Dani kazao je da je na političkim liderima i partijama da se dogovore.

Stojite li još na stavu da se domaći političari moraju dogovoriti oko formiranja nove vlade FBiH?

Da, moraju. Ukoliko postoji volja, način se pronađe. Poštivati suštinu demokratije znači poštivati rezultate izbora i osigurati da se nakon svakih izbora oformi vlast. Blokada institucija nije opcija. Zadržati ono što je ostalo od Vlade izabrane prije osam godina i nemati podršku Parlamenta također nije opcija. Vidjeli smo kako je brzo formirano Vijeće ministara. Nema razloga da se ne postigne dogovor za novu Vladu FBiH. Parlament ima ključnu ulogu, a predsjednik i potpredsjednici imaju zadatak da daju konstruktivne prijedloge. Oni to duguju građanima Bosne i Hercegovine.

Hoćete li odmah reagovati na najavljene blokade ili ćete čekati da se domaći akteri dogovore, čak i ako je jasno da neće?

Nije li vrijeme da se počne više razmišljati o dužnosti stranaka da pregovaraju i dogovaraju se kako bi se osigurala zajednička korist, a ne provodili uski stranački interesi? Ako se nešto brzo ne promijeni, neće biti važno ko će formirati vladu – ljudi koji već odlaze u alarmantnom broju nastavit će da odlaze. To je trend koji se mora preokrenuti i koji bi trebao biti vodeći princip za sve.

Da ponovim: odgovornost je i dužnost izabranih zvaničnika i njihovih političkih partija da se dogovore o formiranju vlade. Ono što političari u BiH treba da promijene je politička kultura pregovaranja i osjećaj dužnosti da se pregovara u dobroj vjeri, a ne kultura politike maksimalističkih zahtjeva i jednostranih ultimatuma. A prije svega moraju prihvatiti da će neke stranke na kraju morati biti u opoziciji, a ne da pokušavaju iznutra potkopavati rad parlamentarne većine.

Hoće li se OHR uključivati u razgovore o Izbornom zakonu koje dio nove koalicije najavljuje za prvih šest mjeseci ovog mandata?

BiH je izgubila dosta vremena tokom pregovora o široj izbornoj reformi. Želio sam vratiti funkcionalnost Federaciji jer je četiri godine imala prelaznu Vladu, a Ustavni sud je bio blokiran. Ne bih mogao sam da provedem sve potrebne izborne reforme i to mi nije niti bila namjera. Bio sam u pravu što sam to učinio neposredno nakon izbora i prije objave izbornih rezultata, ali takve mjere moraju ostati vanredne. Lopta je sada na domaćem terenu. Da vidimo šta će s njom, obavezali su se Evropskoj uniji da će pronaći rješenje. Diskriminacija u ovoj zemlji se mora okončati. Spremni smo da olakšamo taj proces. Nema više vremena za političke šarade koje blokiraju napredak BiH. Ovo bi mogla biti posljednja prilika da se problemi riješe. Svaki domaći akter bi trebao biti svjestan toga i ako bude potrebno, podsjetit ću ih na tu činjenicu, prenosi Patria (NAP.ba).

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close