Politika

VULIN PRIZNAO DA JE NEMOĆAN: “Ovo je vid specijalnog rata protiv Srbije, napadi su organizovani i ne rade se samo iz jednog centra…”

Naveo je da se svi napadi ne mogu otkriti i da se sve ovo radi preko više stotina hiljada raznih servera.

Dojave o bombama koje posljednjih dana stižu na stotine su, prema ocjeni ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, vid specijalnog rata protiv Srbije, a napadi su organizovani i ne rade se samo iz jednog centra.

– Mi smo locirali oko 19 adresa sa kojih su te prijetnje i dojave stizale i o tome smo obavijestili i naše partnere u međunarodnoj zajednici i one zemlje iz kojih su napadi dolazili – rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Naveo je da se svi napadi ne mogu otkriti i da se sve ovo radi preko više stotina hiljada raznih servera.

-Najteže je naći one počinioce koji odmah po napadu unište opremu i tada se dođe do zida, odnosno dođe se do adrese, ali ne može da se dođe do računara sa koga je poruka poslata i sprave koja je to uradila koja bi eventualno mogla da se poveže sa nekim čovjekom.

Prema njegovim riječima kontradiverzione ekipe stižu svuda, gdje budu pozvane, a ova oblast je regulisana tako da rukovodilac bezbjednosti u objektu kaže da li je potrebno ili nije uraditi pregled.

– Mi u sve veće i važne objekte svakog jutra pošaljemo ekipu koja za svaki slučaj pregleda ima li tamo nešto sumnjivo. Tako radimo sa mostovima, najvećim tržnim centrima, ustanovama i kada dođe prijetnja mi već sa velikom sigurnošću znamo da je u pitanju lažna dojava – kazao je Vulin.

Tvrdi da su prijetnje i dojave usmjerene i da Srbiju ekonomski oštete, jer, kao je rekao, kada je dojava u školi, roditelji napuste posao da dođu po dijete, a njihov posao trpi.

Kada se pak evakuiše tržni centar u njega mušterije više ne ulaze, a plate radnika i kirije moraju da se plate, navodi on.

– Suštinski cilj svih ovih prijetnji jeste da Srbija ne odlučuje samostalno i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu. Svaki napad počinje sa rečenicom “zato što niste uveli sankcije Rusiji, mi ćemo uraditi ovo ili ono” – rekao je Vulin i dodao da je ovo jasna poruka šta se očekuje od Srbije.

Ocijenio je da su ovakve pojave bolest savremenog svijeta sa kojom Srbija mora da se nosi i da je, kada je o Srbiji riječ, napad organizovan i pokrenut sa jasnim ciljem, a tolika eskalacija napada nije zabiljeležena nigdje u svijetu.

– Na njega se zalijepe i razne psihopate, pa i maloljetnici. Uhapsili smo i šest naših maloljetnika koji su dojavljivali o podmetnutim bombama, a kada smo ih pitali zašto su to uradili, rekli su da ne znaju – naveo je Vulin.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Close