“ZA NAS SU VAŽNA ISKUSTVA BiH”: Premijer Ukrajine sa Komšićem i Bećirovićem o pomoći BiH u deminiranju

2 Min Read

Denis Šmihal je zahvalio Bosni i Hercegovini na humanitarnoj pomoći i podršci Ukrajini na svim međunarodnim tribinama.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović danas su održali sastanak sa premijerom Ukrajine Denysom Shmyhalom, saopćeno je iz ureda ukrajinskog premijera.

“Cijenimo ovu posjetu, kao i učešće Bosne i Hercegovine u Krimskoj platformi i događajima posvećenim Danu nezavisnosti Ukrajine”, rekao je Shmyhal.

Premijer Ukrajine je istakao važnost pridruživanja Bosne i Hercegovine politici sankcija EU. Strane su također razgovarale o izazovima s kojima se Ukrajina suočava kao rezultat ruske agresije. Konkretno, razminiranje i rehabilitacija ranjenih vojnika.

“Za nas su važna iskustva Bosne i Hercegovine u ovim oblastima. Predlažem da se nastavi rad Zajedničkog ukrajinsko bosanskohercegovačkog odbora kako bi se identificirala buduća područja obostrano korisne saradnje”, rekao je šef ukrajinske vlade.

 

Denys Shmyhal je zahvalio Bosni i Hercegovini na humanitarnoj pomoći i podršci Ukrajini na svim međunarodnim tribinama.

 

 

Komšić i Bećirović su u srijedu održali sastanak sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, što je prvi sastanak na ovako visokom nivou između Bosne i Hercegovine i Ukrajine od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Tokom održanih sastanaka članovi Predsjedništva su dali punu podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu i kazali da Ukrajina uživa podršku većinu stanovnika Bosne i Hercegovine.

Komšić se kao Predsjedavajući Predsjedništva obratio prisutnim na samitu Krimske platforme održanom u Kijevu, a koji za cilj ima da obezbijedi vraćanje okupiranog Krima Ukrajini. Također, Komšić je održao govor na centralnom kijevskom trgu Majdan povodom Dana nezavisnosti Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici su zahvalili Bosni i Hercegovini na finansijskoj podršci, uvođenju sankcija Rusiji i glasanju u korist Ukrajine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija.

Share this Article
Leave a comment