ZBOG UKAZA U SLUŽBENOM GLASNIKU RS: Sudu BiH proslijeđena optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića

3 Min Read

Optužnica u slučaju Dodik i Lukić podignuta je na osnovu člana 203 a Krivičnog zakona BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika predsjednika RS i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika RS, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 9. jula je formiralo tim od tri tužioca nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske (RS) objavljen ukaz predsjednika tog bh. entiteta Milorada Dodika.

U ukazu se navodi da se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) više ne objavljuju u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Pored ovog zakona, entitetski parlament je usvojio i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, ukaz predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Miloš Lukić je potpisao dan nakon što ga je Vlada RS imenovala na tu dužnost.

Imenovan je na telefonskoj sjednici jer je prethodna vršiteljica direktora Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Optužnica u slučaju Dodik i Lukić podignuta je na osnovu člana 203 a Krivičnog zakona BiH ili kokretnije na osnovu izmjena koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik a u kojim se navodi da će kaznom od šest mjeseci do pet godina biti kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja spriječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje. Za onog ko počini djelo, izriče se mjera zabrane vršenja službe.

U optužnici nema člana Zakona koji je također izmjenjen odlukom visokog predstavnika, a u kojoj se govori o napadu na ustavni poredak Prema odluci visokog predstavnika protupravne radnje mogu se tretirati kao krivično djelo, no u optužnici Tužilaštva ih nema.

Odlukom viskog predstavnika izmijenjen je, podsjetimo, i Krivični zakona kojim se kažnjava i svaka službena osoba na svim nivoima vlasti koja ne provodi, ne poštuje ili ometa provedbu, osim odluka, i privremene mjere Ustavnog suda BiH. I u ovom dijelu Zakona osobama koje počine djelo izriče se mjere zabrane vršenja službe.

Predlagači zakona u NSRS bili su predsjednik RS Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada RS. Zakonske prijedloge je usvojila Skupština RS krajem juna.

SAD i EU i OHR su Dodikov potez ocijenile kao kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i potkopavanje Dejtonskog sporazuma.

Share this Article
Leave a comment