ŽELJKA CVIJANOVIĆ GLUMI ODLUČNOST: “Ne damo agreman njemačkom ambasadoru iz principa!”

4 Min Read

“Potezanje zaštite nacionalnog interesa i sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS, vlast će predstaviti kao osnovni interes Republike Srpske. U isto vrijeme, opozicija će biti označena kao izdajnička, jer neće podržati ovaj Dodikov prijedlog”, rekao je Antić.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je održavanje posebne sjednice Narodne skupštine koju je zatražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u vezi sa odlukom o davanju agremana njemačkom ambasadoru, stvar principa i da očekuje da budu prodiskutirana važna pitanja.

Cvijanovićeva je istakla da se svima mora poslati poruka da znaju, ako već govore da cijene BiH, da treba s poštovanjem da se odnose i prema onima koji žive u BiH, a posebno prema Ustavu na kojem počiva.

Ona je navela da tu nije suština samo uloženog veta koji nosi svoju težinu i pokazuje da je Narodna skupština ta koja na kraju donosi konačnu odluku o nekom pitanju gdje je preglasan član Predsjedništva BiH.

“Mi ovdje dovodimo stvari u red. Ovdje više nije u pitanju ni agreman ni bilo šta drugo o čemu pričaju neki drugi, koje neću da imenujem, ali hoću da kažem da je riječ o principu”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banja Luci.

Ona je poručila da se ne mogu sa krajnjim nepoštovanjem odnositi prema BiH, donositi razne rezolucije u svojim parlamentima.

“Niti znate ko smo, niti znate šta smo, niti znate šta zagovaramo, a onda sebi dajete za pravo da u nekom svom parlamentu kreirate neka buduća rješenja za neku državu”, istakla je predsjednica Republike Srpske.

Ako pravite neku državu koja treba ustavno da izgleda drugačije nego ova, Cvijanovićeva kaže da je to valjda stvar domaćih faktora, te da ima propisana procedura kako se mijenjaju ustavna rješenja.

Ona je ukazala na nebulozne stvari da zasijedaju parlameti drugih država i da određuju prilike u BiH.

“To bi isto bilo da mi u BiH kažemo da u Njemačkoj treba da se ukine svih 16 landera i smatramo da treba da budete cetralizovana država, da se odreknete svog indetiteta koji nosite na niovu landera koji su sastavni dio složene države. Na šta bi to ličilo”, upitala je Cvijanoviće

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva 2. septembra, proglasio štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Dodikov potez je dio predizborne agende, smatra analitičar Velizar Antić, navodeći da je on posljedica i pulsa javnosti koji se osluškuje a koji ne ide u pravcu podrške vladajućoj partiji.

“Potezanje zaštite nacionalnog interesa i sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS, vlast će predstaviti kao osnovni interes Republike Srpske. U isto vrijeme, opozicija će biti označena kao izdajnička, jer neće podržati ovaj Dodikov prijedlog”, rekao je Antić.

On smatra da je Dodikov cilj da se sjednica iskoristi u predizbornoj kampanji, kako bi se održala vlast. No, takođe je uvjeren da opozicija neće podržati Dodikov prijedlog.

“Mislim da se vlast u ovom slučaju zaigrala i da je na određeni način sama sebi dala autogol. Jer, ne vjerujem da racionalnim argumentima mogu braniti stav da predstavniku najveće i najznačajnije zemlje Evropske unije ne dozvole dolazak u zemlju. Sa ovim potezom je vlast na određeni način poslala poruku i da odustaje od puta u EU”, zaključuje Antić.

Share this Article
Leave a comment