ŽELJKO KOMŠIĆ OŠTRO IZ ZENICE: “Mi smo protiv UZP-a, ako se neko pita zašto, neka samo pogleda Ahmiće i logore tzv. Herceg Bosne. Onaj ko to slavi, naravno da nam je neprijatelj…”

4 Min Read

Skupom u Zenici koalicija “Željko Komšić za građansku državu,” nastavila je svoje predizborne aktivnosti.

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govoreći na skupu kazao je da u sljedećem sazivu kantonalnog, federalnog i državnog parlamenata trebaju snažnije biti zastupljeni nepotkupljivi i nepokolebljivi zastupnici ideje građanske države jer će se, kako je ocjenio, nastaviti pokušaji etničke podjele države Bosne i Hercegovine putem novog pritiska za izmjene izbornog zakona.

Ukazao je na to da ishod političke borbe zavisi od građana, “što se najbolje moglo vidjeti na protestima ispred OHR-a”.

Tada je, kako je kazao Komšić, jasno izraženo opredjeljenje u vezi onoga što nećemo, međutim, sada treba preći u jednu vrstu političke ofanzive na temelju ideje građanske države, i to upravo preko inicijative Milion ljudi za građansku državu, jer, kako je naveo, takvu volju građana Bosne i Hercegovine, ni domaći politički akteri ni stranci niti mogu niti smiju ignorisati ili zaustaviti.

Naveo je zaustavljanje izmjena izbornog zakona BiH po etničkom principu kao jednu od zasluga Demokratske fronte, iako se kako je kazao, preko njegovih leđa i DF-a mnogo toga slomilo, “ali se pritisak izdržao, obzirom na to da je u početku znao šta mu je cilj, protiv čega se i za što bori”.

Naglasio je kako se hitno mora prekinuti cirkus u Vladi FBiH obzirom da ona mimo volje građana već četiri godine djeluje u takozvanom tehničkom mandatu.

Komšić je istakao da je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uspio zakonskom borbom ispraviti brojne nepravde prema ugroženim kategorijama našeg društva. Kazao je da je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, uz velike napore, uspio unaprijediti rad ministarstva odbrane.

Izrazio je očekivanje da će vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači, a u kojoj će se jedinice OS BiH završno ocijenjivati po NATO standardima, biti uspješna, jer su vojnici i starješine Oružanih snaga Bosne i Hercegovine vrhunski profesionalci, koji su u nekim aspektima čak i bolji od nekih pripadnika oružanih snaga zemalja članica NATO-a.

Naveo je da je nužno odbaciti etnički princip konstitutivnosti naroda koji prednost daje stranački podobnima, ukazujući na primjer bivšeg kapitena Nogometne reprezenatacije Bosne i Hercegovine Vlatka Glavaša, koji i pored svih kompetencija, ne može biti ni selektor ni u rukovodstvu Nogomentnog saveza BiH, jer je “Vlatko Glavaš prije svega čestit i pošten Bosanac i Hercegovac a ne neko ko po nalogu Vice Zeljkovića i sličnih, ljubi ruku nekom od šefova stranaka sa etničkim predznakom”.

Kazao je da je DF stranka u kojoj nikada niko nije rekao niti jednu ružnu riječ protiv bilo kojeg naroda, jer bi kako je kazao, takav bio izbačen s noge na nogu, te dodao da DF jeste stranka koja je protiv onih koji veličaju fašističke ideologije.

-Mi jesmo protiv UZP-a, i ako se neko pita zašto, neka samo pogleda Ahmiće i logore tzv. Herceg Bosne. Onaj ko to slavi, naravno da nam je neprijatelj, poručio je Komšić.

Share this Article
Leave a comment