ŽESTOKA REAKCIJA REFIKA LENDE: “Nametnuta vlast Trojke i HDZ-a želi da potpuno eliminiše Bošnjake iz svih procesa u FBiH!

2 Min Read

Reagujući na ovu informaciju, Refik Lendo, potpredsjednik FBiH iz reda Bošnjaka, poručio je da “nametnuta vlast pokazuje da namjerava trajno isključiti predstavnike Bošnjaka iz svih procesa u FBiH”.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović iz HDZ-a uputili su poziv za sastanak predsjednici FBiH Lidiji Bradara i potpredsjedniku FBiH Igoru Stojanoviću, potpuno ignorišući potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka Refika Lendu.

Radno-konsultativni sastanak je zakazan za 31. maj u 12 sati, a pozvani su članovi parlamentarne većine oba Doma, članovi Vlade FBiH. Sastanak će biti održan u sali Parlamenta FBiH.

Reagujući na ovu informaciju, Refik Lendo, potpredsjednik FBiH iz reda Bošnjaka, poručio je da “nametnuta vlast pokazuje da namjerava trajno isključiti predstavnike Bošnjaka iz svih procesa u FBiH”.

“Poziv predsjedavajuće Predstavničkog doma Mirjane Marinković-Lepić i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića na radno-konsultativni sastanak, koji je dostavljen samo članovima rukovodstva FBiH iz reda hrvatskog i srpskog naroda, pokazuje da nametnuta vlast nije samo pristala na jednokratno suspenziju Ustava FBiH kako bi se izbjegla volja Bošnjaka pri formiranju Vlade FBiH već da namjeravaju trajno isključiti predstavnike Bošnjaka iz svih procesa u FBiH”, poručio je Lendo.

Dodaje kako je ovo pokušaj isključivanja potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda iz procesa usaglašavanja i donošenja odluka u FBiH predstavlja degradaciju bošnjačkog naroda i njegove političke volje, te ruši temelje Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Namjera nametnute vlasti da utvrđuju prioritete u narednom mandatu, bez ikakvog učešća i utjecaja potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, dominantne većine u Klubu Bošnjaka i gotovo dvije trećine Bošnjaka u Predstavničkom domu, pokazuje da ih potrebe, interesi i prava Bošnjaka uopšte ne zanimaju. Najveću odgovornost za ovu situaciju snosi visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je nametnutim odlukama s ciljem pogodovanja HDZ-u BiH potpuno obespravio bošnjački narod, ali i one probosanske stranke koje su zarad pozicija u vlasti pristale na nametanje aparthejda narodu koji čini više od 70 posto stanovništva FBiH”, kaže Lendo.

Share this Article
Leave a comment