ZLATKO MILETIĆ APELUJE NA NADLEŽNE: Zbog lokalnih opstrukcija, angažirajte Federalnu upravu policije, a istragu višestrukog ubistva dajte kantonalnoj tužiteljici…

3 Min Read

Miletić kaže da su nakon tragedije u Gradačcu na površinu isplivale brojne negativnosti u institucijama zaduženim za provođenje zakona

„Istraga o tragičnim događajima u Gradačcu opterećena je neprimjereno lošim odnosima, optužbama i prepucavanjem policije i pravosuđa i u takvoj atmosferi je nemoguće provesti profesionalnu i neovisnu istragu“, kaže za „Slobodnu Bosnu“ Zlatko Miletić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH i dugogodišnji direktor Uprave policije Federacije BiH.

Komentirajući za „Slobodnu Bosnu“ stravičan zločin kojeg je počinio Nermin Sulejmanović nad svojom suprugom Nizamom Hećimović i još dva građanina Gradačca, Miletić kaže da su nakon te tragedije na površinu isplivale brojne negativnosti u institucijama zaduženim za provođenje zakona.

„Siguran sam da sve ono što je prethodilo zločinu, kao i događaji koji su uslijedili nakon masakra, gluhi telefoni između policije i pravosuđa, diskvalificiraju lokalne insitucije u Gradačcu iz sudjelovanja u istrazi. Istraga se treba povjeriti višim pravosudnim i policijskim strukturama“, kaže on.

Zlatko Miletić ponudio je i rješenje: „Mislim da ovaj predmet treba dati u nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu u Tuzli i to Mirzeti Begić, zamjenici Glavnog kantonalnog tužitelja. Također mislim da u istragu treba uključiti Upravu policije Federacije BiH“.

Obrazlažući ovaj svoj prijedlog, Miletić kaže da je tužiteljica Begić dosadašnjim radom demonstrirala visoku profesionalnost i neovisnost. Podsjetio je da je upravo ona podigla optužnicu protiv kriminalne grupe Beriza Kabilovića koja je godinama važila za jednu od najokorjelijih zločinačkih organizacija u BiH. Sredinom ove godine Kantonalni sud u Tuzli Kabilovića je nepravomoćno osudio na 20 godina zatvora, a njegovog najbližeg suradnika Armina Halilovića na sedam godina.

Zlatko Miletić, koji iz višegodišnjeg policijskog iskustva dobro poznaje prilike unutar policijskih agencija, objašnjava i zbog čega bi u istragu trebalo uključiti Upravu policije Federacije BiH.

„Iz svega što možemo vidjeti nakon višestrukog ubistva jasno je da postoje problemi unutar Policijske uprave Gradačca. Također, ministar policije Tuzlanskog kantona očigledno drži stranu načelniku PU Gradačac sa kojim je, navodno, prijatelj. U sve je i politika umiješala svoje prste. Zbog toga sam uvjeren da bi angažiranje profesionalaca iz FUP-a garantiralo temeljitu i profesionalnu istragu ovog teškog zločina i svega što mu je prethodilo“, zaključio je Zlatko Miletić.

(SB)

Share this Article
Leave a comment